Центр надання адміністративних послуг

Чутівська територіальна громада

29.03.2024 14:45

Які послуги доступні в «Дії» онлайн

6606b7e3cc8cd__дія.jpg

 

Декілька кліків у смартфоні замість стояти в чергах, щоб отримати державні послуги онлайн — зміна реєстрації місця проживання, допомога по безробіттю або на дитину, відкриття ФОП, оплата штрафів ПДР та багато інших — додаток «Дія» робить це реальним.

«Дія» — скорочено від «Держава і я» — мобільний додаток та вебпортал, розроблені Міністерством цифрової трансформації України в рамках національної програми «Держава у смартфоні».

Програма дозволяє зберігати цифрові документи (внутрішній та закордонний паспорт, права водія, ідентифікаційний код, свідоцтва про народження дитини, сертифікати про вакцинацію від covid) на смартфоні, та передавати їх копії для отримання різних послуг у банківській, поштовій, туристичній та інших сферах.

За допомогою додатка та/або порталу будуть надаватися різні державні послуги для підприємців та приватних осіб — реєстрація ФОП, зміна реєстрації, сплата штрафів за порушення правил дорожнього руху, підписувати документи (електронний підпис) та багато іншого.

Програма Дія не зберігає персональні дані, тому їх витік неможливий

Завантажити та встановити мобільний додаток «Дія» можна безкоштовно на будь-який смартфон Android або iOS.

Які послуги доступні в «Дії» онлайн

Додаток та портал «Дія» продовжують активно розвиватися та поповнюватися новими доступними функціями.

е-Документи

Україна першою у світі зрівняла у юридичних правах паперові та електронні документи. Відтепер паспорт у телефоні в «Дія» можна використовувати для отримання відправлень поштою, адміністративних, фінансових, банківських, туристичних послуг тощо, поділитися техпаспортом тощо.

Щоб додати техпаспорт, ID-карту, закордонний паспорт, електронний студентський, довідку «переселенця», внутрішній COVID сертифікат, сертифікат про вакцинацію та інші документи — достатньо зареєструватися в «Дія», і програма автоматично згенерує їх на основі даних із державних реєстрів. Вони будуть доступні і в режимі офлайн, але важливим фактором при звірці даних буде дата останнього оновлення документа в додатку та код для перевірки.

Пошкоджене майно

Якщо внаслідок військової агресії російської федерації ваше майно було пошкоджене або повністю зруйноване, через Дію ви можете подати заявку на оцінку та відшкодування збитків.

Зареєстровані в реєстрі дані підтягуються автоматично, інакше їх потрібно буде заповнювати самостійно: тип і метраж власності, адресу, область, населений пункт, кількість проживаючих. Детально опишіть пошкодження, вкажіть контактні дані. Об’єкти культурної спадщини позначаються окремо.

Оформлення допомоги для ВПО

Ті, хто через повномасштабне військове вторгнення РФ в Україну були змушені залишити рідне місто та переїхати, можуть подати заявку на набуття статусу внутрішньо-переміщеної особи (ВПО) онлайн.

Для цього потрібно перейти у відповідний розділ послуг, вказати ПІБ, паспортні дані, місце реєстрації та фактичного перебування (при цьому геолокація на смартфоні має бути включена). Діти оформляються одним із батьків. Після перевірки даних до кабінету автоматично підтягується довідка внутрішнього переселенця.

Допомога з безробіття

Онлайн через застосунок можна також подати заяву на отримання статусу безробітного та оформити відповідні виплати від держави. Система автоматично підтягує дані з реєстрів Державної податкової служби та Пенсійного фонду України, тож щоб отримати допомогу з безробіття, офіційно ви не повинні перебувати у трудових відносинах із роботодавцем.

Форми ОК-5 та ОК-7

Довідки про трудовий та страховий стаж тепер доступні онлайн. Довідка ОК-5 потрібна для призначення або перерахунку пенсії, а також для отримання безкоштовної правової допомоги малозабезпеченим особам. ОК-7 необхідна при нарахуванні виплат з безробіття та тимчасової непрацездатності.

Витяг про місце проживання

Відтепер за лічені секунди в додатку Дія можна отримати витяг про зареєстроване місце проживання, як дорослого громадянина України, так і дитини. Довідка може знадобитись для влаштування дитини у садок чи школу, для укладення шлюбу, відкриття рахунку у банку, військового обліку або виходу на нову роботу. Завантажити pdf файл потрібно протягом доби.

Зміна місця проживання

Змінити та одночасно знятися з реєстрації місця проживання тепер можна онлайн. Потрібно подати заяву в Дії й протягом одного або декількох днів зможете поміняти реєстрацію без відвідування органу реєстрації.

Довідка про відсутність судимості

Найважливіший документ для оформлення на роботу, опіки, набуття громадянства, вступу в територіальну оборону, виїзду за кордон тепер можна оформити онлайн. Щоправда, перевірка та оформлення довідки займе близько 1 місяця, оскільки обробкою заявок займаються все ще люди.

єМалятко

Комплексна послуга для батьків, покликана спростити та прискорити процес реєстрації новонародженого, та оформлення до 9 державних послуг від різних органів влади, необхідних при народженні дитини, онлайн. У тому числі призначення державної фінансової допомоги (10 320 грн перша виплата, потім по 860 грн щомісяця протягом 3 років) та допомоги для багатодітних сімей.

Оформлення субсидій

Позбавте себе від утомливих черг у ЦНАП з купою папірців. Якщо вам потрібна фінансова допомога в оплаті комунальних послуг, подайте заяву, підписану електронним підписом у додатку або на порталі Дія, і вона автоматично надійде до органів соцзахисту протягом 30 хвилин.

«Дія. Цифрова Освіта»

Онлайн-платформа розвитку цифрової грамотності українців. Містить безкоштовне тестування, після проходження якого ви отримуєте сертифікат державного зразка для резюме, подкасти та інший актуальний матеріал по темі.

«Дія. Сіті»

Унікальний онлайн-простір, щоб вести бізнес прозоро та вигідно, завдяки комфортним податковим умовам — ПДФО 5%, ЄСВ 22% від мінімальної зарплати, військовий збір 1,5%. А ефективні інструменти, як український фонд стартапів, дозволяють компаніям легше залучати іноземні інвестиції та залучати додаткові механізми захисту нематеріальних активів.

Реєстрація і декларація ФОП

Відкрити ФОП через Дію в автоматичному режимі без участі державного реєстратора можна лише за 10 хвилин — вибрати загальну чи спрощену систему оподаткування тощо. На оформлення заяви на закриття ФОП потрібно до 2 хвилин. У застосунку можна подати і декларацію платника єдиного податку 2%. Перейдіть до розділу «Податки ФОП», вкажіть період, суму оплати, персональні дані та підтвердіть відправку за допомогою Дія.Підпис.

Портал та мобільний додаток «Дія» вже роблять життя українців простішим.

 

витяг.jpg